Vakantie in Nieuw-Zeeland

Vakantie vieren in Nieuw Zeeland (Aotearoa)

Nieuw Zeeland  is een land van overweldigende schoonheid.
De verste bestemming op aarde : 2000 km voorbij Australie.
Bijna 8 keer zo groot als Nederland met 4.5 miljoen mensen is er 30 keer zoveel ruimte ! Een kwart is vrijwel ongerept, ontstaan door de oerkrachten van water, wind, zon en vulkanen.
 
Vliegen: van Amsterdam naar Auckland is minimaal 24 uur vliegen ten minste een tussenstop in Azie of Amerika. 
 
Je hebt een geldig paspoort nodig wat nog minimaal 3 maanden geldig is. Visa of inentingen zijn voor een toeristisch bezoek niet nodig.
 
Geld
De munteenheid is Nieuw Zeelandse dollar in biljetten van 5-10-20-50 en 100 dollar. De waarde van de dollar ten opzichte van de euro varieert tussen 2 dollar  en 1.60 voor een euro.
Voor de dagkoers kun je kijken op huurprijs berekenen.
 
Kamperen brengt je het dichtst bij de natuur. Met onze campervans kun je bijna overal komen en genieten van de wilde natuur en de ontzagwekkende sterrenhemels.
 
Campings zijn compleet met allerlei kook-, was- en recreatievoorzieningen voor groot en klein.
Natuur-campings (van DOC) zijn meer basic en liggen vaak midden in de natuur. 
 
Rijden
Het land heeft goed onderhouden wegen en afgelegen dunbevolkte gebieden zijn vaak ontsloten door onverharde 'metal'-wegen. Daarop mag je rijden met onze campervans.
In Nieuw Zeeland wordt links gereden. Een geldig Nederlands rijbewijs is voldoende.
 
NIEUW ZEELAND omvat 3 grotere en talloze kleine eilanden:
Noordeiland is grotendeels gevormd door vulkanisme en heeft vulkanen, geijsers, hete bronnen, meren en subtropische bossen met een enorme variatie in vegetatie, stranden, die varieren van fonkelend zwart tot schitterend wit en veel lagunes met een rijk vogelleven.
Zuideiland is over de hele lengte gevormd door plooiing van de aardkorst en de bewegingen van gletschers met het komen en gaan van ijstijden. Hoge bergen met eeuwige sneeuw, diepe dalen, waarin gletscher-meren en fiorden zijn ontstaan, ruige rotskusten en nog meer stranden.
Stewart Island is voor bijna 100 % natuurreservaat en alleen per autoloze boot of vliegtuigje te bereiken. De verste plek, die nog bereikbaar is.
Kleine eilanden bij de grootste stad Auckland zijn per veerboot bereikbaar, vele andere helemaal niet of uitsluitend met eigen boot. Voor ervaren zeilers zijn er bootverhuurders.
 
Het weer
Bergachtig Nieuw Zeeland kent veel mini-klimaten en het is vooral belangrijk om het weer, wat je wilt, te volgen. De media houden dit goed bij, omdat de uitersten meer varieren dan in Nederland. Waar mogelijk (op campings) raden wij aan 's avonds om 6.55 uur het weerplaatje op TV 1 of TV3 te bekijken. Gemiddeld is de winter nat, de lente wisselvallig, de zomer droog en de herfst bestendig. Bovenal is het weer, vooral in winter en lente, veranderlijk. 
Gemiddeld is er meer zon en ook meer regen dan in Nederland.
 
AKTIVITEITEN
Door het gematigde klimaat en de grote variatie in (zee-)landschappen is er erg veel te zien en te doen in Nieuw Zeeland :
Wandelen
Wandelroutes varieren van kort en licht tot dagenlang en soms zwaar. Beroemde routes zijn de eendaagse Tongariro crossing en de vierdaagse Milford-track (reserveren!)
Graag helpen wij om uw wandelwensen te realiseren.
Flora en Fauna
Door isolement heeft Nieuw Zeeland een unieke rijk gevarieerde flora met de grote boomvarens, pohutukawa en de gigantische kauri als blikvangers.
Inheemse en geimporteerde vogelsoorten als de albatros, jan van gent, penguins, tui, bellbird en fantail zijn te zien.
Zeedieren, die je kunt tegenkomen zijn zeehond, zeeleeuw, dolfijnen, potvis en andere walvissoorten. Op veel plaatsen kun je zwemmen met dolfijnen.
Watersport
Zeilboten voor zee en meren zijn te huur.
Op veel rivieren kun je wild-water-varen op vlotten, in kayaks of in jetboats en op rustiger water zijn er cruises in allerlei vaartuigen, waaronder stoomboten.
Surfies kunnen zich uitleven op de vele surfstranden. 
Vissen
Rotorua, Taupo en veel Zuideiland-meren zijn forelparadijzen. Kanjers tot 7kg! Vergunning vereist. Hengels en/of gidsen te huur.
Op strand en zee is geen vergunning nodig, maar daar gelden maximum aantallen en minimum maten.
Big-game fishing met charterboot kan zeer spectaculair zijn. 
Golfen
Meer dan 400 golfbanen van hoge kwaliteit en vaak lage kosten met caddy en sticks inbegrepen. Geen getuigschrift nodig. Dus een uitnodiging voor beginners en profs !
Adrenaline
Bungies op vele lokaties, 130 m. hoog in Queenstown. Veel wildwater vlotvaren en kayakken, hoogste waterval 7m. in Rotorua. Wildwater-grotvaren in autobanden in Waitomo. Zorben, alleen of met z'n tweeen in een grote plastic bal de heuvel af in Rotorua. Duo skydiven en parapenten op meerdere lokaties. De buitensportgidsen zijn grondig opgeleid.
Cultuur
In vele plaatsen en vooral in Rotorua staan de Maori klaar om je via hun leefstijl, zang en dans deelgenoot van hun Polynesische cultuurbeleving te maken.
Films als The Lord of the Rings, Whalerider, An Angel on my Table, The Piano en Once were Warriors zijn hier opgenomen.
Het boek Kerewin geeft een treffende beschrijving van hedendaags Maori bewustzijn.
Van de vele Musea in NZ zijn 'Te Papa' in Wellington en 'War memorial' in Auckland hoogtepunten.
Wijncultuur
Er zijn meer dan 450 wijngaarden met wijnhuizen, waar lunch of diner met wijn er mogen zijn!
Informatie 
Veel steden hebben met een vette i gemarkeerde VVV's, waar veel lokale informatie te krijgen is en je voor vrijwel alle attracties in het land on-line kan boeken. Op het internet is informatie te krijgen op www.startpage.co.nz en over steden op websites als www.auckland.co.nz en www.wellington.co.nz